Skip to main content

Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır?

Yangın söndürme cihazı açık alanlarda ve kapalı mekânlarda manüel müdahale amacıyla kullanılan, yeniden dolumu mümkün ve kolay olan, yangın firmalarının sıkı şekilde takip ettiği cihazlardır. Konutlar için de işyerleri için de gerekli olan söndürme cihazları ani müdahalelerde oldukça yüksek başarı sağlamaktadır. Apartman daireleri veya büyük sitelerde yangın yönetmeliğine uygun şekilde yangın söndürücülerin katlarda olması gerektiği için cihaz alımı yapılması önemlidir. Apartman veya site yöneticileri bu konuda hassas davranmalı ve kanunun gerektirdiği adımları atmalıdır.

Çevrenizde yangın tehlikesi olmadığını düşünseniz bile herhangi bir elektrik kıvılcımı, insanlardan kaynaklanan ihmaller veya kimyasal madde reaksiyonu yüzünden yangın başlayabilir. Hiç tahmin etmediğiniz bir nedenden veya noktadan kaynaklanacak şekilde başlayan yangınlarda tedbiriniz olmazsa müdahale etme şansını da kaybetmiş olursunuz. Oysa yeni başlayan bir yangına ilk müdahale ile söndürme başarısı da artmaktadır.

Yangın söndürme cihazları bu açıdan el altında bulunduğu ve kolay ulaşıldığı için birçok tehlikesiz işyerinde, kamu kurumlarında, okullara, yurtların konaklama katlarında, otellerde ve benzeri binalarda bulundurulması, yangın güvenliğini sağlamak için bazen hayati önem taşımaktadır.

Yangın Söndürme Cihazı Nasıl Çalışır? - YSC Yangın

Yangın Söndürme Cihazını Kullanırken Neye Dikkat Edilir?

Yangın söndürücü cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Yangın söndürme cihazları içinde en çok kullanılan yangın tüplerinin pimlerinin nasıl çekilmesi gerektiğinden başlayarak birçok konuda eğitim almak gerekir. Sulu söndürme cihazları basit bir vana ve anahtar sistemine sahiptir. Genelde kırmızı renktedir. Su tabancasına benzer bir kullanım şekliyle amatör kullanımlara kolaylık sağlamaktadır.

Öncelikle pimi çekerek emniyet kilidini açmanız gerekmektedir. Mevcut olan tetiğe basılır ve basınçlı söndürme maddesi alevlerin üzerine püskürtülür. Yangın tüpü CO2 maddesinden oluşuyorsa karbondioksitin basınç altında beklediğini bilmelisiniz. Emniyet pimini çektikten ve tetiğe bastıktan sonra söndürücülerin boşa akmaması için alevlere uygun açıyla yaklaşmanız gerekecektir. Gaz halinde bulunan CO2 köpükler şeklinde yangına doğru akmaktadır. Yangını boğma özelliği ile etkili olan bu söndürücüler günümüzde birçok yangını başlangıç aşamasında söndürmekte ve büyük felaketlerin önüne geçmektedir.

Bu tür söndürücüleri kullanırken su maddesine sahip cihazların elektrik kaynaklı yangınlarda kullanılmayacağını bilmek gerekir. Zira elektrik çarpmasına yol açacağı için bu tür yangınların kimyasal köpüklerle müdahalesinin daha sağlıklı ve güvenli olacağı bilinmelidir. Az tehlikeli sınıftaki binalarda ise uzmanların uygun gördüğü söndürücüler cihazlar vasıtasıyla kullanılabilir. Önemsiz görülen yangın söndürme cihazları, ihtiyaç anında can kurtarıcı olmaktadır. Bu yüzden yangın önlemleri konusunda binalarda gerekli tedbirlerin alınması fevkalade önemlidir.

Yangın Söndürme Cihazını Kullanırken Neye Dikkat Edilir? - YSC Yangın

Yangın Söndürme Cihazları Nelerdir?

Kullanılacağı alana göre farklı içerikte, ebatta ve türde yangın söndürme cihazları vardır. Bunların piyasaya sunulma şekli ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir ancak işlevleri aynı olduğu için bu ayrıntının çok fazla anlamı yoktur. Kuru kimyevi söndürme maddesine sahip cihazlar elektrik yangınları dışındaki tüm yangın türlerinde başarı göstermektedir. Köpüklü yangın söndürücüler A ve B türündeki yangınlar için kullanılmaktadır. Alevlerin üzerini oksijenle temas etmeyecek şekilde örterek yangının etkisini kırmaktadır.

CO2 yangın tüpleri ise içerisinde kimyasal olarak karbondioksit barındıran, B ve C sınıfı yangın tiplerinde etkili olan yangın söndürme cihazlarıdır. Sulu yangın söndürücü cihazlar ise doğadan imal edilmiş katı maddelerin söndürülmesi için kullanılır. Gazlı yangın söndürücüler bilişim sektöründe ve elektrik içeren çalışma alanlarında çokça tercih edilmektedir.

Yangın söndürme cihazları askı aparatı ile birlikte duvara yerleştirildiği gibi, zemine de koyulabilir. Her durumda müdahale edecek olanların kolayca ulaşabilecekleri yerde olmasına dikkat edilmelidir. Yangının her an başlayabileceği düşünülürse yangın söndürme cihazının en kolay yerde olması hayati önem taşır.

Yangın Söndürme Cihazları Nelerdir? - YSC Yangın
BLOG