Skip to main content

Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı

Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı - YSC Yangın

Yangın Söndürme Cihazları Kontrol Ve Bakım Talimatı esas amacı, yangın söndürme tüpünün bakımının yapılması ile ilgilidir. Ayrıca yangın söndürme tüpünün kullanılması ile ilgili tüm detaylar da yangın söndürme cihazları kontrol ve bakım talimatı içerisinde yer almaktadır.

Yangın söndürme cihazları ile ilgili bakım yapan tüm üretici veya servis firmalarının mutlaka servis yeterlilik ve dolum sertifikası ve belgesine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca hizmet alacağınız bu firmaların belge ve sertifika kontrolünün de yapılması zorunludur. Söndürme cihazları, belirli bir standarda göre üretilmekte ve bakımı yapılmaktadır.

Yangın Söndürme Cihazları Yılda Kaç Kez Kontrol Edilir?

Yangın söndürme cihazları yılda kaç kez kontrol edilir sorusu yönetmelikte kesin olarak açıklanmış ve belirtilmiştir. Yangın söndürme cihazlarının belirlenen standartlar ve şartlar doğrultusunda, yıl içerisinde bir kez genel kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Buna ilave olarak yangın söndürme cihazları, dördüncü yılın sonunda içerisindeki söndürme maddeleri yenilenmesi şartı ile mutlaka değiştirilmelidir.

Ancak yangın söndürme cihazları kontrol süresi için dört yıl beklenmesi tavsiye edilmemektedir. İki yılda bir bu cihazların mutlaka boşaltılarak, içerisinde köpük söndürme sisteminin yeniden dolum yapılması gerekmektedir. Yangın söndürme cihazları kontrol ve bakım sonrasında mutlaka test edilmesi gerekmektedir.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kontrol Edilir?

Yangın söndürme tüpü nasıl kontrol edilir ve aşamalarını inceleyebilirsiniz. Yangın söndürme tüpü kontrol sırasında ilk olarak, basınç ibresinin kontrol edilmektedir gerekmektedir. Yangın söndürme cihazlarının basınç durumu bu ibre ile gösterilmektedir.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kontrol Edilir? - Y.S.C Yangın

 

Eğer basınç ibresinin göstergesi yeşil rengin üzerinde bulunuyor ise, yangın söndürme cihazı ile ilgili herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Ancak ibre kırmızı renge geçiş yapmış ise, bu cihazın yangın söndürmede etkili olmayacağını bilmek gerekmektedir. Bu durumda ilgili servis veya yetkili firma aranarak, yeni bir yangın söndürme cihazı talep edilmelidir.

Yangın söndürme cihazları kontrol ve bakım sırasında ikinci bölüm olarak, güvenlik pimi kontrol edilmelidir. Mühürlü olan güvenlik piminin açılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Bu pimlerin açık olması durumunda, basınç kaçağı meydana gelebilmektedir. Bu durum da olası bir yangında yangın söndürme cihazı, yangın söndürmede başarısız olacaktır.

Mühürlü olan pimin açık olduğu görüldüğünde de anlaşmalı olan firma veya servis ile görüşülmesi ve cihazın bakımının yapılması gerekmektedir. Son olarak, yangın söndürme cihazının üzerine yetkili firma veya servis tarafından yapıştırılmış olan etiketin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu etiket üzerinde yangın söndürme cihazının dolum ve son kullanma tarihi açık bir şekilde belirtilmektedir.

Gerekli kontroller yapıldıktan sonra, tarihi geçmiş olan cihazlar için yine anlaşmalı olan servis ile görüşülmelidir. Yangın söndürme cihazlarının kontrol ve bakımının sadece yetki belgeli firma ve kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca bakım işlemi sırasında yapılacak olan kontroller ve testler de yine yetkili kişiler aracılığı ile yapılmalıdır.

BLOG