Skip to main content

Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar

Yangın tüpü tehlikenin baş gösterdiği durumlarda el altında bulunması nedeniyle ilk müdahaleyi mümkün kılan en önemli yangın söndürme ekipmanlarından birisidir.

Cihaz şeklinde de üretilen ve kullanılan büyük boyutlardaki yangın tüpleri her zaman işe yaramaktadır. Özellikle az tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerlerinde, kurumlarda ve binalarda yangın tüplerinin önemi çoktur. Olası bir yangının çok tehlikeli şekilde büyümeyeceği bilindiği için bazı binalarda ve konutlarda, sitelerde ve apartmanlarda yangın tüpleri ile yangın güvenliğini sağlamak yeterli görülmektedir.

Yangın Tüpü Dolumu Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar - YSC Yangın

Bu yüzden yangın tüpü dolumu ile güvenliğinizi periyodik olarak sağlamak ve risklerden uzak kalarak can güvenliğinizi de garanti altına almak en iyi tercih olacaktır. Bunu sağlamak için periyodik kontrolleri yapılan yangın tüplerinin en sağlıklı şekilde saklanması ve basınç kontrollerinin eğitim alan bir personel tarafından yapılması önem arz etmektedir.

Pasif yangın güvenliği tedbirlerini bilmek ve uygulamak en az yangının çıkmasını önlemek kadar önemlidir. Burada da yangın tüplerinin varlığı güven vermektedir.

Tüm bu nedenlerden ötürü yangın tüpü dolumu ile ilgili olarak profesyonel firmalarla anlaşılmalıdır çünkü bu firmalar size teslim ettikleri yangın tüplerinin dolum tarihlerini ve son kullanma tarihlerini not alarak düzenli şekilde bildirim yapmaktadırlar. Bu firmalar personel olarak periyodik şekilde yangın tüpü bakımı yapmakta, dolumda da binanızı boş bırakmamaktadırlar. Böylece kesintisiz bir yangın güvenliğine sahip olursunuz.

Yangın Tüpü Ne Zaman Kontrol Edilmelidir?

Yangın tüpü ne zaman kontrol edilmelidir konusunda firmalar sizlere gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. Yangın eğitimlerini ise işyerlerinde iş güvenliği uzmanları vermekte, bulunan söndürme sistemi ile ilgili detayları aktarmaktadır. Elbette otomatik sistemler de yer alabileceği gibi konumuz yangın tüpleri olduğu için kullanımı ve dolumu ile ilgili her yurttaşın bilgi sahibi olmasını önemi büyüktür. Aynı öneme sahip ilk yardım eğitimi de bu minvalde ihmal edilmemelidir çünkü olası bir yanık ihtimalinde yaralıya nasıl davranılması ile ilgili çok da bilinçli olduğumuz söylenemez.

Hafif yangın tehlikesi olan yerlerde yangın tüplerinin tercih edildiği görülmektedir. Bu tüplerin haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olacak şekilde kontrol edilmesi önemlidir. Bunu yapacak kişi de işyerlerinde eğitim alan bir personel, site ve apartmanlarda yönetimin görevlendireceği bir çalışan veya yönetim kurulu, resmi kurumlarda ise yetki bulunan veya idareci konumunda olan kişilerdir. Bu yüzden hem yangın eğitimi hem de ilk yardım eğitimi konusunda bilinçli olmanın önemini anlatmaya gerek yoktur.

Yangın tüplerinin basınç kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. Günümüzde özellikle kontrol edilmeyen yangın tüplerinin riskli durumlarda aniden ihtiyaç vuku bulduğunda kullanılmayacak şekilde basınçlarının azaldığı görülmektedir. Bu durumda kalmamak ve yangına müdahale imkanını yok etmemek için yangın tüpü dolumu ve basınç kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır.

Yangın Tüpü Ne Zaman Kontrol Edilmelidir? - YSC Yangın

Yangın Tüpü Dolumu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yangın tüpü dolumu kullanımından sonra kesinlikle yapılması gereken işlemlerden biridir. İçindeki söndürme maddesini kullandıktan sonra yangın firması ile iletişime geçerek dolum işlemini gerçekleştirmelisiniz. Elbette bu tüpler sadece yangında kullanıldığında bitmemektedir. Sivil savunma faaliyetleri ve tatbikatları kapsamında da yangın ile ilgili eğitimlerde kullanılarak atıl duruma gelebilmektedir.

Bu yüzden her halükarda son kullanma tarihleri gelmeden veya içindeki basınç miktarı azalmadan önce düzenli olarak dolum yapılması gerekir.

Profesyonel yangın firmaları bu konuda sıkı takip etmekte, yangın tüplerinin bulunduğu binaları uyarmaktadır. Böylece güvenlik konusunda asla taviz vermeden tüp dolumu yapılmaktadır. Bunu sağlamak için de firmamız ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Yangın Tüpü Dolumu Ne Zaman Yapılmalıdır? - YSC Yangın
BLOG